BEJELENTÉS - Rendezvény szervezésekor felmerülő tűzvédelem, katasztrófavédelem és Artisjus bejelentési kötelezettségek

26 február 2013
Vélemények: 0
26 február 2013, Vélemények: 0

rendezveny_tuzvedelemRendezvény tűzvédelem: Megállíthatatlanul közeledik a rendezvényszezon!
A következő összeállítást partnereink számára készítettük, de visszajelzéseik alapján elérhetővé tesszük mindenki számára, reméljük hasznos segítség lesz!
Bármely, a részlethez kapcsolódó kérdésre szívesen válaszolunk, keresse bizalommal kollégánkat
70)429 01 81 vagy info_kukac_igniplus.hu elérhetőségeken!

A 2012. novemberi változások tükrében még a gyakorlott rendezvényszervezőknek is ajánljuk, hogy e rövid cikk erejéig fussák át az ellenőrző listájukat, mert több fontos változás történt és a bírságok jóval magasabbak, a határidők rövidebbek és a Katasztrófavédelem (tavaly még tűzoltóság) azonnal bírságol, nem figyelmeztet!
Nézzük, mire kell figyelnünk, ha a költségvetésünket inkább a rendezvény, fesztivál programjára szeretnénk fordítani:
0. pontban nézzük meg mi az, ami NEM minősül bejelentésre kötelezett szabadtéri rendezvénynek:
ÚJ! 5.000 m2-nél kiesebb területen megtartott esemény (első értesüléseink szerint a terület helyrajzi szám szerinti területét kell alapul venni)
– családi rendezvény (zárt körű szülinap, keresztelő stb.)
– garázsvásár, saját udvarodon (kapu elé nem pakolhatsz az utcán!)
ÚJ! az adott létesítmény működési engedélyével összefüggő esemény ( ti. a nemzeti parkokat nyilván nem rock koncertre találták ki, és hasonló..) Ez könnyebbség lehet a kis művelődési házaknak, falunapokat szervező önkormányzatoknak idén.
igniplus_tuzvedelem_rendezveny

MINDEN MÁS ESETBEN A TEENDŐID:
1. Minden rendezvénynek van egy megnevezett főszervezője. Ez lehet magánszemély, szervezet, cég stb. A  bejelentési kötelezettségek megtételéért ő a felelős és rajta kérik számon ezek esetleges elmulasztását is!
Ne legyünk naívak: ha kiplakátolunk, facebookon terjesztünk, szórólapozunk egy rendezvényt, az a megfelelő hatóságokhoz is el fog jutni (külön figyelnek az ilyesmire!) Tehát csendben reménykedni, hogy mi majd kimaradunk az ellenőrzésből, nem érdemes…
2. Könnyebbség, ha valamilyen létesítményben (étterem, klub, színházterem stb.) tartjuk a rendezvényt, mert akkor a helyszínt biztosító építmény üzemeltetőjének kell megtenni a bejelentést, azaz ez nem lesz a szervező dolga.
3. A főszervezőnek szabadtéri rendezvény esetén (legyen szó falusi bálról, kis motoros találkozóról, rockfesztiválról, üzleti party, nyilvános születésnapról stb.) minden esetben 30 nappal a rendezvény előtt bejelentést kell tennie a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségen (tűzoltóság). Szép, hosszú anyagot kell írni, ami a jogszabály 235. pontja értelmében a következőket tartalmazza (IGEN, le is kell rajzolni!)
“A szabadtéren tartandó rendezvényekre a vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, biztonsági intézkedéseket a rendezvény szervezője, rendezője köteles írásban meghatározni és a rendezvény időpontja előtt 30 nappal azt tájékoztatás céljából az illetékes I. fokú tűzvédelmi hatóságnak megküldeni.
(6) A rendezvény szervezője által készített tűzvédelmi előírások a következőket tartalmazzák:
a) a tervezett rendezvény megnevezését, rendeltetését, kezdetének és befejezésének várható időpontját,
b) a tervezett rendezvény helyszínének leírását, útvonalát,
c) a szervező megnevezését, címét,
d) a szervező képviseletére jogosult személy nevét és címét, elérhetőségét,
e) a rendezvény biztosítását ellátó személy-, szervezet megnevezését valamint a szervezet képviselőjének nevét, címét és elérhetőségét,
f) a rendezvény helyszínének léptékhelyes helyszín-, vagy alaprajzát, a helyszínen elhelyezett sátrak, mobil árusítóhelyek (mozgóboltok), asztalok, székek feltüntetésével. Indokolt esetben a felállított sátrak alaprajzait. A rajzon jelölni kell a résztvevők elvezetésére szolgáló útvonalakat, kijáratokat, ezek méreteit, az oltóvíz szerzési helyeket, a tűzoltó gépjárművek közlekedésére szolgáló útvonalakat, a rendezvény helyszínén a résztvevők mozgásának koordinálása céljából kialakított pontokat.
g) a résztvevők mozgásának irányításával megbízott felügyelő személyzet feladatait,
h) a tűz- és káresemény bekövetkezésekor szükséges teendőket,
i) a tűz- és káresemények jelzéseinek és oltásának módját,
j) a rendezvényterület energiaellátásának módját, annak lekapcsolási lehetőségeit,
k) a résztvevők elvezetésére szolgáló útvonalak jelölésének módját (iránymutató táblák, irányfények), azok sötétedést követő megvilágításának lehetőségeit,
l) a tartalék-energiaellátás módját,
m) a rendezvény környezetében lévő és azt esetlegesen veszélyeztető létesítmények ismertetését, leírását,
n) a résztvevők tájékoztatására szolgáló eszközök, kihangosítók ismertetését, használatának leírását.
(7) A szabadtéri rendezvény területén biztosítani kell a tűzoltójárművek közlekedéséhez szükséges utat.”

4. Ha zenét is szolgáltatnak a rendezvényen, bármilyen formában (élőzene, CD/DVD-ről, laptopról, online streamről, rádióból stb.) akkor a jogvédő hivatal irányába is keletkezik bejelentési kötelezettség. Ez utóbbira tekinthetünk úgy, mint egy eseti adóra, ami a nyilvánosan elhangzó zenei termékek alkotóihoz kerül, mint műveik után járó jogdíj… Ez a díj sok mindentől függ és érdemes már a költségvetés tervezésekor kiszámítani a mértékét.
Itt vannak a 2014-es díjak csoportosítva is:
http://www.artisjus.hu/felhasznaloknak__jogositas_jogdijbefizetes_/jogdijkozlemenyek/
ITT a teljes vonatkozó jogszabály:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900076.TV#pr133

Vendéglátóhelyek, szálláshelyek, hotelek és szórakozóhelyek részére megállapított 2014-a tarifák röviden összeszedve

Comments are closed.